Hem » IT-politik » Varför Sverige behöver ett parti som tar IT-politik på allvar..

Varför Sverige behöver ett parti som tar IT-politik på allvar..


Det är många frågor på bordet just nu som rör IT och politik.
Märk väl att jag inte skriver IT-politik, tyvärr.Det beror på att jag anser att det saknas många delar i de frågeställningar våra politiker tar upp. (med vissa undantag såklart).

Under sommaren/hösten har jag haft diskussioner med många tekniker angående demokratiska principer och IT-frågor.Många med gedigen och tung IT-kompetens efterlyser bättre folkbildning i IT-frågor – och – vad som kanske ännu viktigare – bättre politikerbildning. En hel del av dem som jobbar/håller på med teknik är ”nördar”, d.v.s. det är inte bara ett jobb, det är ett djupt rotat intresse. Akademiska kunskaper parat med entusiasm. Det är därför en del reagerar så starkt när de ser ännu en bit av det som ska vara öppet, leda Sverige framåt, och skapa kommunikation mellan människor angripas av ren okunskap eller av privata lobbyorganisationer med resurser att utöva tryck.

Negativa konsekvenser av bristande IT-politik:

*Säkerhet
Saknas gör även allmän bildning om IT-säkerhet. Om folk visst hur enkelt det är att göra intrång i en dator, att snappa upp ett okrypterat mail, att läsa någons chatt, att surfa på ett trådlöst nätverk etcetc, skulle man förmodligen också tänka på att skydda sig mer. Jag förundras till exempel fortfarande över att e-mail scamming faktiskt lyckas.Dagligen.Idag är det faktiskt så ”enkelt” med säkerhet, att några dagars kurs räcker rätt långt för vem som helst.Här ligger det lite guider..

Visste du t.ex. att Europaparlementet t.ex. sedan 2001 rekommenderar ALLA sina medborgare att använda kryptering vid sin dagliga kommmunikation? 7 år sedan alltså…


*Resurslöserier

Försäkringskassan leker bort 10 miljarder
GVD-projektet

Prestige och IT-okunskap utan den vision som krävs är ofta orsaken. Staten skulle kunna spara många miljarder på bättre IT-politik och bildning. För visst kan en kommun spara pengar iaf.

*Demokratiska och integritetskränkande processer tillåts komma till lagförslag (eller lag) idag
Processer som kan få allvarlig konsekvenser för vårat samhälle tillåts komma långt, och klubbas till och med igenom när de borde stoppats redan på förslagsnivå. ACTA (vissa delar), Telekompaketet(vissa delar),FRA-lagen etc etc flera kommande…

Se Peter Becker om bristande digital kompetens samt FREPA som ofta återkommer till just bildning.

Så var är alternativen? Det är tydligt att det inte är nuvarande konstellation, tyvärr. Vilket Parti blir först ut att även ta IT-politik på allvar?(Jag dissar inte här Piratpartiet, men de har trots allt ingen heltäckande politik i andra frågor).

4 thoughts on “Varför Sverige behöver ett parti som tar IT-politik på allvar..

  1. Det är just för att Piratpartiet inte försöker låtsas ha ett heltäckande program som vi kan lova att verkligen leverera resultat inom de områden vi har på partiprogrammet. Det är själva hörnstenen i vår vågmästarstrategi.Inget av partierna som ligger runt 5%-nivån i väljarstöd kan i praktiken få igenom mer än högst ett par tre av sina frågor ens i bästa fall. Det här gäller alltså både v, mp, c, fp och kd. De har visserligen mer eller mindre heltäckande program, men det finns inga realistiska valresultat som skulle leda till att de heltäckande programmen genomfördes.Problemet för den väljare som röstar på v/mp/c/fp/kd blir ju att hon aldrig kan vara säker på vilka två eller tre frågor som det partiet kommer att prioritera i en regeringsförhandling. De frågor som paritet väljer att inte prioritera faller helt enkelt bort efter valet, och man kan inte på förhand veta vilka frågor det blir. Då spelar det ingen roll hur bra saker de sa i ord före valet.På det sättet tycker jag att vi i Piratpartiet är hederligare mot våra väljare. Vi har bara ett begränsat antal frågor, så våra väljare kan vara helt säkra på att vi kommer att driva just dem.Vi är beredda att samarbeta med endera en socialdemokratisk eller en borgerlig regering. Vårt enda krav är att den regeringen verkligen i handling tar skyddet för den personliga integriteten och de medborgerliga rättigheterna på allvar, och att den väljer en upplyst och modern väg in i informationssamhället och bejakar den nya teknikens möjligheter.Det är sant att vi inte har ett heltäckande program för alla frågor, men i gengäld kan vi lova att vi kan bidra med just den IT-kompetens du efterlyser till vilken regering det än råkar bli efter valet.

  2. Tack för ditt inlägg Christian.Ni tar IT-politik på allvar mer än något annat parti – (jag måste erkänna att jag inte riktigt vet hur ni står i alla frågor som t.ex. copyright). Jag vet dock vart ni står i integritet och frihetsfrågor i övrigt, och därför hoppas jag verkligen ni kommer representeras i riksdagen samt EU-parlamentet, då det är dags.Det jag vill säga/framhäva i inlägget är kort och gott riktat de traditionella klassiska partierna: Skärpning! IT-politik infattar hela samhället både praktiskt och i principmässiga demokratifrågor och måste in som en naturlig större del i den sedvanliga politiken, precis som miljön, skatter, bildning, etcetc.

  3. ovan: menade ”i detalj” angående copyright ovan. Själv är jag ganska ointresserad av immaterialrättsfrågan i sig, men just demokratiska processer och integritetsprinciper är ju tyvärr sådant många försöker tumma på här, i sin iver att få ut uppgifter. Man har ju en önskan om att mer politiker än t.ex. Karl-Sigfrid ska förstå det principerna och ha det tekniska kunnandet.

  4. Här är en länk till vad Piratpartiet tycker om upphovsrätten.Du har helt rätt: även den som egentligen är ointresserad av upphovsrätt och annan immaterialrätt har mer eller mindre blivit tvingad att ta ställning i de frågorna, eftersom de stora mediaföretagens desperata kamp för upphovsrätten har blivit en av de starkaste hoten mot både rättssäkerhet och rätten till personlig integritet.Det finns många positiva argument för en reformerad upphovsrätt. Wikipedia skulle kunna fyllas med bilder, musik och filmklipp. SVT skulle kunna göra hela sitt programarkiv tillgängligt för alla. Folk som vill göra dokumentärfilmer skulle kunna ägna sin tid åt det konstnärliga istället för att tvingas förhandla om rättigheter för varenda bildruta de vill använda. Och så vidare, och så vidare.Men även om man av någon anledning skulle vara beredd att tacka nej till alla de nya möjligheterna som skulle släppas fria med en moderniserad upphovsrätt, är det ett tillräckligt argument det kräver att vi inskränker flera av det öppna samhällets grundvalar om man ska uppräthålla dagens upphovsrätt. Det är den inte värd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s