Hem » Integritet » Varför IPRED1 drabbar dig – oavsett fildelning

Varför IPRED1 drabbar dig – oavsett fildelning


Jag hade inte tänkt skriva mycket om piratjägardirektivet IPRED1 , men ju mer jag läser…

Jag har inte varit vidare intresserad av kärnfrågan. Jag tycker dock att var person har rätt att ta det pris man vill ha för en vara eller tjänst. Sedan är det förstås kunden som avgör varans värde i slutändan – Inga konstigheter i detta. Upphovsrätt är självklart i någon form.

MEN

när vissa branscher med lagligt stöd hotar införa restriktioner som KOMMER att drabba oskyldiga medborgare samt urholka rättssamhället…. NEJ!

”’Varför”’ är IPRED1 då ett alternativ att lägga på sophögen?

Det finns flera skäl än dessa, men här är dom allvarligaste ur en teknisk vinkel:

IPRED1 innebär att 3:e part kan få reda på vem som abonnerat på en viss IP-adress om de visar en domstol “skäliga bevis” för att fildelning har skett från den IP-adressen. Tidigare har man i vissa fall använt sig av skärmbild . Gör din egen med ett knapptryck här så förstår du hur lätt du fabricerar en sådan. André Rickardsson, Säkerhetsexpert med gediget CV, bland annat SÄPO sågar helt riktigt detta förfarande. ( liksom de flesta med insikt i teknik får man förmoda)

Oavsett bild eller inte spelar det förstås ingen roll:
Det finns hur många skäl som helst till att den som står på abonnemanget inte var den som satt vid datorn – dels rent familjära, dels tekniska.
Loggfiler kan fela, trådlösa nätverk är ofta öppna vilket gör att andra kan surfa på dem dvs du får ut för någon annans nedladdningar, detsamma gäller intrång på trådlösa- extremt vanligt. En del delar ut TOR eller FON kapacitet, vilket innebär att man har gästsurfare dagligen. (Googla på TOR och FON om du inte vet vad det är.)

Effekt: Dina abonnemangsuppgifter kommer att lämnas ut på YTTERST tveksamma grunder. Det tekniska bevisen är totalt opålitliga. i lagen står det.. ”Exempelvis kan omständigheterna vara sådana att endast en person har haft tillgång till abonnemanget. Det kan också finnas annan bevisning, tex. vittnesuppgifter.”
Vad är nästa 3:e part som får tillgång till mina uppgifter för att dom har varor dom vill kränga på ett visst sätt men inte lyckas med.

Effekt2: I andra länder där man infört denna eller liknande alternativ har rättprocesserna spårat ur totalt, och lagen används som en skrämsellag, se U.S.A samt Danmark.I Finland har trafiken ökat efter att en liknande lag infördes. Branschen har gjort praxis i att skickat ut hotbrev om stämning om inte den utsatte betalar ett belopp omedelbart. Utpressning någon?
Det är uppenbart att det är så här man tänker att den ska fungera även här.

Vem vill/har råd med/har tid med att driva ett mål, när det är lättare att betala än att riskera förlora, trots att man kan vara oskyldig?

Allt skitsnack om att man är tvungen är fel, IPRED1 är ett valfritt EU-direktiv och det är nuvarande regering och inget annan som driver frågan. Varför inte lösa problemet med andra affärsmetoder , inte med rättsliga övergrepp.

Exempel:

Följande är en ”’fejkad bild”’ som visar hur en slumpvis vald ledamot laddar ner en fil (för att förtydliga används här riktigt namn som användarnamn). Liknande skärmdump har använts PÅ FULLT ALLVAR tidigare mål, och kan komma att användas igen i och med IPRED1 för ”skäligen misstänka” upphovsbrott, se Andre R ovan. Vi begär nu ut ledamotens abonnemangsuppgifter, och skickar en varning om civilrättsprocess eller krav om ersättning (vad vi tycker vi har förlorat).
Ledamoten inser att det blir kostsamt, dyrt och segdraget att hävda sin rätt, varvid han betalar istället.

Det känns som ett rättssäkert lagförslag?

Vad göra:
1. Debattera med din ledamot. Vänlig ton och korrekta uppgifter med länkar till fakta gäller. Dels den tekniska orimligheten dels den så kallade skrämseltaktiken , och exempel från andra länder som implementerat IPRED1.
2. Debattera med vänner och bekanta se ovan. Diskutera även den orimliga samlade bilden av datalagringsdirektiv, IPRED2, ACTA, FRA-frågan och andra övervakningslagar.
Är det ett samhälle att sträva efter?
3. Dela ut ditt bredband genom FON, eller TOR för att visa det orimliga i lagen – mycket kan hända på en IP-adress.
4. Dra igång en anonym fildelningstjänst på din dator såsom FREENET eller STEALTHNET för att visa det orimliga i lagen – den är onödig eftersom det redan går att fildela anonymt och krypterat.
5. Sök igenom din omgivning efter ett öppet trådlöst nätverk. Kan nästan garantera att du hittar ett – bara ett av många exempel på att många har inte kontroll på vad som sker på sin IP-adress.

PS läs även mitt inlägg här

Charlotte Wiberg här

UPDATE: media börjar vakna.. SVD
Wow. Toppnyhet – Bra, nu kanske man sätter sig in i kritiken.
Men många av förespråkarna förstår inte kritiken – för det måste man orka sätta sig in i tekniken. Det gör dom inte, utan gapar om stöld utan att veta vad IPRED1 innebär – klart som dom ska ha betalt, men det ska inte inkräkta på deras, din och min
säkerhet?
.

4 tankar om “Varför IPRED1 drabbar dig – oavsett fildelning

  1. Det finns massor man kan göra för sina presumtiva kunder istället för att alienera dom med rättsosäkra förslag som IPRED1. Mera tjänster som exempel Spotify!http://www.spotify.com/en/(som jag själv tror starkt på -inget DRM skräp, bra priser, bra utbud)DRM fria spel som inte lägger in malware, exempel: http://www.custompc.co.uk/news/605079/good-old-games-opens-to-public-with-no-drm.htmlVarför inte göra det så enkelt med nyare spel med?osvEn fungerande digital kommersiell lösning måste kunna hävda sig mot den nuvarande situationen, annars finns inte incitamenten att ändra den allmänna synen.1. Utbud:Erbjuda enorm mängd från major till minorbolag av de media man satsar på,lokalt som nationellt. Allt..2. Valfrihet: Konsumenten väljer media: Val av format, utan DRM och liknande. Vill kunden ha MP3, vill kunden ha FLAC, HD-upplöst osv.3. Bekvämlighet/Tillgänglighet: Enkelt klick genom snyggt/a program. Ska vara lättare samt snyggare än att hantera fildelningsprogram.4. Mervärde (Snygg paketerat etc): Erbjud som standard extra saker som lockar till köp, t.ex. texter, bilder och annat.5. Prisfrågan.. Abonnemangskostnad för tjänst, snarare än per skiva,film.6. Garanterad bra kvalite.

  2. Rekommenderar följande länk:http://myothernotes.com/kommenterat/?p=2067Den tar upp en sak som verkar ha kommit bort i den här debatten: att IP-adress + uppgift om abonnemangsinnehavare ger möjlighet att kartlägga bland annat vilka sidor människor besöker på internet. Utöver själva rättssäkerhetsaspekten bör man alltså även ta ställning till denna integritetskränkning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s