Hem » Digital kompetens. » När Patrik Fältström talar….

När Patrik Fältström talar….


lyssnar man.Honom har jag respekt för (wikipedia om Patrik Fältström). När Patrik uttrycker en oro angående IPv6…

”Rent krasst står valet mellan en utveckling av det öppna internet vi känner i dag, internet som en plattform för innovation för vem som helst, med ip-adresser som räcker till alla användare och inte minst alla apparater som kopplas upp i rasande fart. Eller ett internet som i framtiden liknar mobil- och tv-näten, där operatörerna agerar dörrvakter, väljer ut och tar betalt för alla tjänster.”

Nej, det låter inte så bra, dessutom kan vi ju för en gångs skull vara lite tidigt ute med en namninsamling för IPv6 för att uppmärksamma operatörer m.m på att det är högtid nu.
Skriv under den, sprid den. Och gör gärna en snygg liten knapp man kan använda – själv är jag sämst på grafisk design.
Så här lyder det”
Till: Regeringen c/o Rosenbad. + alla bredbandsoperatörer + de större hårdvaruföretagen

Den genomsnittlige medborgarens och företagarens framtida intressen för ett öppet Internet ligger till viss del i att en övergång från IPV4 till IPV6 sker.
Valet står enligt flera källor mellan en utveckling av det öppna internet vi känner i dag med ip-adresser som räcker till alla användare och inte minst alla apparater som kopplas upp i rasande fart, eller ett internet som i framtiden liknar mobil- och tv-näten, där operatörerna väljer ut och tar betalt för alla tjänster.
En framtid där ip-adresserna tar slut och slutanvändare konsolideras i stängda nät är en utveckling vi vill undvika. För ett öppet och modernt Internet:

*Vi vill att våra operatörer stödjer IPV6 fullt ut.
*Vi kräver användning av ipv6 i statliga upphandlingar.
*Vi vill att hårdvaruföretagen stödjer IPV6 i produkter.
*Vi kräver en moderniserad infrastruktur i Sverige.”

 

Det händer som vanligt massor, och jag hinner inte med allt, men glädjande att se att Karl-Sigfrid (m) dragit igång ett wikipolitisk projekt om fildelning – dra ditt strå till denna. Hoppas det faller väl ut. Detta är modern politik.

Ett annat exempel på modern politik var Thomas med om. Thomas är involverad i http://riksdagssvar.se/, och tog en fika med Sofia Arkelsten (m), där de bland annat diskuterade FRA. Detta är demokrati.

Debatt pågår mellan b.la. Henrik Hansson och Erik Josefsson om Sverige borde/inte borde stödja de omtalade telekompaketstilläggen.. frågan är hur bra detta är om de kan tolkas så olika. Det är inte färgpolitik det handlar om, kom ihåg att 166:an var ett förslag från Fjellner (m) som lyftes av Svensson (V). Däremot råder det olika uppfattningar OM det som står kvar nu, och konsekvenserna därav. Själv är jag inte nog insatt i detaljdiskussionerna här. Önskar Fjellner eller liknande som varit involverad kunde uttala sig också. Vem kan uppmärksamma honom på just den här debatten?

PS
Intressant ledare i UNT om mental hjärnsmälta hos politiker.

Annonser

3 thoughts on “När Patrik Fältström talar….

  1. Scaber: så fort jag hinner. Varenda gång jag har tid att blogga så har det ju dykt upp något mindre begåvat beslut man måste skriva om istället. Det bara haglar.. fan, jag som bara ville blogga om positiva IT-relevanta saker egentligen – hur blev det så här.Anders: tack, ja, det dags att få tummen ur på ipv6, det finns goda medborgerliga och frihetliga skäl till det med. Fältström *är* tung kompetens. Regeringen kör hans linje angående IPv6, det verkar vara mer operatörerna som stretar… men man önskar regeringen lyssnat på honom angående FRA och IPRED1 med.Ska försöka få tid att göra någon snygg supportknapp man kan ha i bloggrollen, eller om annan frivillig finnes *host* En till sak jag måste få tid med är att läsa någon av dina böcker förresten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s