Hem » Samhälle » Svart eller vitt?

Svart eller vitt?


Idag uttalar sig IT-juristen Malin Forsman i CS: ”Bäst kvalitet på stängd kod”.
– Det krävs en morot för att man ska anstränga sig ordentligt. Om den stora inkomstkällan står och faller med kvaliteten på koden tror jag att man anstränger sig mer, säger hon. – – Som ett exempel på fördelarna med stängd kod nämner Malin Forsman säkerhetsuppdateringar, så kallade patchar.
Hmm,Har hon fått titta på stängd källkod någonstans och jämfört den ,t.ex. Microsofts källkod mot Linux?.
Borde det inte vara en programmerare som avgör om koden är bättre?
Det är naturligtvis beroende på projekt och fall – det finns ingen generell sanning.

Greenberg
samt Tariq
belyser detta.

En kommentator på IDG säger :”Som kodgranskare —Min personliga teori är att om ens kod ska släppas offentligt så är man lite extra noggrann för att inte behöva skämmas offentligt. I stängd mjukvara verkar det sociala trycket inte vara lika närvarande, där handlar det mer om att uppfylla specifikationer.

Jag kan instämma med ovanstående citat till hundra procent. Skriver du ”ful” kod i ett större Open-Source projekt så kommer du inte undan med det. Däremot har jag flera gånger sett hemska kodlösningar skeppats i full drift som properitär mjukvara.
Kan tilläggas att jag sett några ”hacks” i öppen källkod med.:) men, sanningen är att det är klart en utvecklare bryr sig mer om han vet att koden blir granskad.
Sedan är ju också ovan citat beroende på projektstorlek, resurser m.m.

Om kvalitén på öppen vs stängd källkod så är det en icke debatt tycker jag. Ibland är den öppna, ibland den stängda varianten bättre (SubVersion jämfört med Visual Sourcesafe, Firefox jämfört med IE), eller väldigt bra på olika områden (Windows jämfört med GNU/Linux, Eclipse jämfört med Visual Studio etc, ibland den stängda (Exchange ). Ofta kan man se (Java,C# etc) att man driver på varandra i utvecklingen. En feature som återfinns i ett properiärt program återfinns snart i ett öppet och vice versa – ”mutual benefits” och sund konkurrens. Själv använder jag dagligen en blandning av öppen och stängd mjukvara vilket fungerar utmärkt.
För en seriös undersökning om kodkvalitet kan man läsa den här seriösa undersökningen.

http://portal.acm.org/citation.cfm?id=1086612

Att säga att det är ”Bäst kvalitet ” på det ena eller andra går inte. Allra helst inte att säga att man tror det, utan belägg. Vinsten ligger ju i den gyllene medelvägen – synergi!!

Gnuheter skriver om lobbying för stängd källkod.

Angående uttalandet om att stängd källkod är säkrare och patchas snabbare

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s