Hem » IT-politik » Öppen källkod, IPv6 plus digitala rättigheter på en och samma dag

Öppen källkod, IPv6 plus digitala rättigheter på en och samma dag


Wow – det där såg riktigt bra ut. Först röstar EU-parlamentarikerna rakt över blockgränserna med stor majoritet ja till Lambridini-rapporten, vilken lägger stor betoning på användares grundläggande rättigheter på Internet. Den är mot nationella intranät, för yttrandefrihet och framtida säkerhetsfrågor. Nej till avstängning från Internet.Det ska krävas domstolsbeslut eller misstanke om brottslig handling för att internetanvändare ska kontrolleras. Det har att göra med föregående post jag lade kring telekompaketet också. Det visar tydligt att man har rätt vilja i det stora ändå, och tar man ställning här bör det påverka även det besluten.

Sedan presenterar regeringen utkastet om en effektivare e-förvaltning, vilket inbegriper öppen källkod, ipv6-stöd etc. Det lovar, och låter mycket bra – vi får se resultatet den 30:e september. Det är än så länge förslag till strategin man ska lägga upp.

E-delegationen ska i sitt arbete sträva efter att den offentliga förvaltningens e-tjänster i så stor utsträckning som möjligt ska bygga på öppna standarder, använda sig av programvara som bygger på öppen källkod samt sträva efter lösningar som stegvis frigör förvaltningen från beroendet av enskilda plattformar och lösningar.

Det är definitivt rätt väg att gå.

Sveriges konsumenter säger sitt om digital rättighet. Till och med Bodström själv har börjat blogga, och verkar debattsugen:)
Andra jobbar på med ACTA.

Mary m.fl skriver om det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s