Hem » Open Source » Nya Open Office ute

Nya Open Office ute


Nu är den Svenska översättningen av nya Open Office 3.1.0 ute och finns att hämta här.

Kort förenklad newbieguide:

Open office är en öppen och fri kontorssvit (Läs: en gratis variant av Microsoft Officepaket med fria motsvarigheter till Word, Excel, Powerpoint etc).

Fördelarna är flera:

– Det är gratis – Det innebär att en enskild hemmaanvändare sparar en tusenlapp på kontorspaket, en större organisation sparar X antal licenser (vilket gör att en myndighet förmodligen sparar flera hundratusentals kronor av skattebetalarnas pengar…)

– Man kan man läsa samt spara de flesta Office format som .doc, xls m.m – det innebär att man i stort sett kan arbeta problemfritt med dessa format också.

– Men ännu större fördel: man även använda den världsomspännande standarden ODF eller konvertera sina gamla wordformat till detta. Eftersom det är en öppen standard kan ALLA andra program stödja detta (vilket många gör redan).

– Användarmässigt skiljer sig inte gränssnittet vidare från upplägget i MS Office 97,2003 etc – det innebär att man som användare känner igen sig i meny och layout ganska så omgående. Det är större skillnad att gå till användargränsnittet i MS Office 2007 än till Open Office för den som är van.

– Open Office finns b.la. för Mac, GNU/Linux, och Windows. Det innebär att man inne behöver bekymra sig om vilket operativsystem datorn man använder har. Det kommer att vara lika lätt att jobba på Mac:en som på Windowsburken.

Sedan har vi naturligtvis de andra argumenten, men de lämnar jag därhän åt dig att fördjupa dig i, läs lite mer här.

Nyheter i just version 3.1.0 hittar du på IDG samt på OOO här.

Flertalet kommuner i landet håller just nu på att gå över helt till Open Office och standardformaten, vilket bland annat IDG har skrivit ett flertal gånger om.
Häromdagen var det Luleå kommuns tur.
Läs gärna trådarna under för att följa olika argument för det ena och det andra.
Mycket bra. Detta ligger HELT i linje med Sveriges kommuners och landstings inrikting samt den kommande nationella handlingsplanen från Odell, som säger att Öppna standarder och källkod SKA tas speciellt i beaktning vid användning/upphandlingar i offentlig sektor. Vi får hoppas att det blir mer än fagra ord av det..

Men ska man inte gå över till MS office paket 2007 under tiden då? Jag tycker man ska beakta bland annat följande.
– Deras nyligen tilllagda stöd för standardformatet ODF är trasigt. Läs här. Sitter du på något Officepaktet idag och inte kan öppna en ODF fil, använd hellre SUNS-plugin som det länkas till i artikeln ovan.
– Office 2007 använder ett helt nytt gränssnitt som är patenterat. Inget annat program kommer utan MS tillåtelse att få använda liknande layout, plus att användare måste lära om till detta.
– Vilka funktioner i 2007 behöver du som du inte har i Open Office?
– Varför betala för det du kan få gratis?

Det ska tilläggas att jag inte har något emot Microsoft Office i sig som är en bra produkt. Men finns det en likvärdig gratis kostnadseffektiv variant med bättre standardstöd, och bättre långsiktighet så vore det helidiotiskt att inte använda den istället. Varken Open Office eller MS Office är perfekta.

Till privatpersoner:
Ladda ner Open Office redan idag, och lägg den där tusenlappen på något roligare istället.

Till organisationer:
Använd Open Office och Office paketet under en övergångsperiod, där ni konverterar gamla dokument allt eftersom till ODF. Om något år eller två kan ni lägga de där hundratusentals kronorna på något roligare istället. Ställ krav på era programvaruleverantörer att hantera standardformat, exempelvis HOGIA.

En tanke på “Nya Open Office ute

  1. Patent på ren mjukvara gäller inte i sverige. Så här får vi skriva programvara som härmar MS gränssnitt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s