Hem » Mänskliga rättigheter » Amnesty gör positiva uttalanden kring Google – kan Microsoft m.fl. följa exempel?

Amnesty gör positiva uttalanden kring Google – kan Microsoft m.fl. följa exempel?


Få kan ha missat den debatt som varit kring de kinesiska hacker-intrången mot ett flertal storföretag, b.la Google. De har förr fått svidande kritik för att de följt repressiva regimers önskan, t.ex. att censurera sin kinesiska version av sökmotorn. Glädjande nog säger sig Google nu vilja sluta censurera. Det kan förhoppningsvis leda till att fler storföretag vågar sig på att ställa vissa krav, och inte går med på vilka övertramp som helst.

Man hade ju kunnat hoppas att bland annat Microsoft skulle följa deras exempel – men nejdå – inte, däremot passar man på att påpeka att Kina har dålig upphovsrättskoll. W.T.F!!
Jag hoppas att Ballmer avgår snart, och att Microsoft, för sin egen framtida skull, får en ledare med bättre känsla för CSR!.

CSR =
Corporate social responsibility
är något som fler storföretag borde ta till sig, precis som miljömedvetenheten har blivit en naturlig del av de flesta företags policies.

Amnesty uttalar sig med förhoppning om att flera företag följer Googles exempel. Det behövs, för samtidigt konstaterar de att läget för människorätt ser mörkare ut än på länge.

Så vad kan du som konsument göra? Skicka ett mail kanske. Visa din vilja! Ställ krav på de företag vars produkter du använder helt enkelt!

Och förresten, just nu kan du ju börja med att byta webbläsare till Firefox, Opera eller något liknande för säkerhetsluckan är öppen på alla nyare versioner av Internet Explorer! Tyska myndigheter har t.o.m gått ut med varning för att använda den. Tråkigt att så många företag nu sitter med en rejäl säkerhetsrisk.

Metasploit ( ett verktyg som gör det så enkelt att nästan vem som helst kan hacka) är redan ute med script som nyttja luckan. Happy hacking!

Länkar
DN – Google överväger lämna Kina
DN – Amnesty ser mörkt på människorätt:(
DN – Verifierat att det var Kina
SVD – Tyskland varnar för Internet Explorer
IDG – Microsoft stannar i Kina enligt Ballmer
IDG – Internet explorer bakom luckan
SVT – Hög tid att Google slutar medverka till förtryck, Amnesty
Metasploit redan ute med hacket

3 tankar om “Amnesty gör positiva uttalanden kring Google – kan Microsoft m.fl. följa exempel?

  1. Hej Säkerhetsluckan gällde IE6 vilket ganska få konsumenter använder idag (under 7%). IE8 är den säkraste browsern idag, vi stoppar över 1 miljon sk phising attacker (nätfiske) i veckan, och du är säker redan från start. I tex Firefox måste du själva ladda ned säkerhetstillägg vilket inte behövs i IE8. Det är extra viktigt att ha en säker browser när du shoppar online, te x användare från Tradera råkade i julas ut för just phising attacker. Detta kanske hade kunnat undvikas om de använt IE8. Angående BSI och deras rekommendation om byte: Alla browsers har säkerhetsproblem och du riskerar då att byta ett problem mot ett annat, vi rekommenderar att användare uppgraderar till IE8 och vi har inte sett några lyckade angrepp mot denna version än så länge. Hoppas detta gav lite mer och bättre information en den du fick tidigare. Väl mött och hör gärna av dig om du har frågor.Mvh Stephanie

  2. Hej Stephanie!"Säkerhetsluckan gällde IE6" Ja, men enligt er själva gäller det alla versioner 6,7,8, om man inte har högsta säkerhetsnivån på,t.ex.http://www.theregister.co.uk/2010/01/14/cyber_assault_followup/och http://cyberinsecure.com/0-day-vulnerability-in-internet-explorer-6-7-and-8-exploited-in-recent-chinese-attack/"IE8 är den säkraste browsern idag"Aha, visa mig gärna referensen till den undersökningen, det skulle vara superintressant att se en jämförelse av olika webbbrowsers, och vad man lägger i begreppet säkerhet.Jag tycker precis som du att det är bra om användare generellt uppgraderar till IE 8, speciellt företag – men jag tycker att det är ännu bättre om de byter till en webbbrowser som inte i lika stor omfattning är utsatt för angrepp.VänligenAnohito

  3. Jag undrar också på vilken grund Stephanie Smitt Lindberg hävdar att IE8 är säkrare än andra webbläsare.Som du skriver, Anohito, finns luckan även i IE8, även om just den här attacken förmodligen stävjas på Windows 7 med "Data Execution Prevention" påslaget.Som Microsoft själva skriver i sin Security Advisory:"Our investigation so far has shown that […] Internet Explorer 6 Service Pack 1 on Microsoft Windows 2000 Service Pack 4, and Internet Explorer 6, Internet Explorer 7 and Internet Explorer 8 on supported editions of Windows XP, Windows Server 2003, Windows Vista, Windows Server 2008, Windows 7, and Windows Server 2008 R2 are vulnerable."

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s