Hem » BOINC » BOINC – cruncha siffror för klimat och medicin på din lediga CPU-tid

BOINC – cruncha siffror för klimat och medicin på din lediga CPU-tid


BOINC är ett  ickekommersiellt gridsystem för att frivilligt låta outnyttjad CPU-tid jobba igenom olika körningar åt diverse forskningsprojekt. Eller förenklat – genom att köra ett klientprogram på din dator så används ledig datorkraft till att lösa olika problem (lista) som matematik, klimatmodeller, medicin, astrofysik, kryptoprojekt osv. Man kan säga att man tillsammans med tusentals andra återskapar kraften hos en superdator. En bra och rolig sak för att göra nytta. BOINC har sitt ursprung i mitten på 90-talet, men har i nuvarande form funnits några år.

Det finns som sagt massor av intressanta underprojekt man kan välja från BOINC-klienten. Man behöver inte oroa sig för att datorn ska bli seg, klienten känner av när processorn har ledig tid, och pausar sina arbeten om datorn används till annat.

Man kan för skojs skull också gå med i något av de team som finns för att tillsammans försöka komma högt upp på listan över vilka som bidragit med mest poäng.

Rekommenderas åt dig som nästan alltid har en dator igång – det känns ganska så tillfredställande att låta CPU-n jobba för något bra även när man inte nyttjar den själv. Passa dig bara så att du inte blir lika beroende som killen vilken skrev ett virus som installerade BOINC dolt på datorer…

Lästips:
Wall street journal om ”volunteer computing”.
BOINC – hemsida, wikipedia
Sweden@Boinc@Home (ett svenskt boincteam, inte den vackraste layouten…)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s