Hem » mediacenter » Dags att bygga mediacenter (igen)

Dags att bygga mediacenter (igen)


Det var några år sedan jag provade att bygga ett mediacenter, och det började bli dags för det igen. Igen? Sist jag gjorde det gav det ganska mycket huvudvärk med konfigurerande samt pillande i scripts – men kanske skulle allt fungera lite smidigare nu. De mediacenterprojekt som finns har ju mognat betydligt sedan dess.Så här blev det: Som bas att köra min mediacenter på ville jag ha en liten,tyst och strömsnål variant dator. Valet föll på en Zotac hd-id11 med en snabb SSD-hårddisk.

Skrev jag tyst? När jag satte på den först brakade fläkten på i högvarv. Vet inte om det var ett måndagsexemplar, men jag fick gå i i bios o ställa fläkten på manuell för att få ner den. Efter detta lade jag in Ubuntu 10.04.

Val av mediacenterprogramvara då? Det finns ju några olika gratis mediacentervarianter. – jag valda att lägga in Boxee samt XBMC.

XBMC är ju nästa de-facto standard bland för mediacenter, men boxee verkar vara populärt det med. Boxee är för den som inte vill ”pilla” lika mycket och har väl anammat ”Apptänket”. Man kan t.ex. lägga in olika kanaler som svt-play, you tube m.m .

Jag hade lite strul att få XBMC att läsa och hämta ner film/musik information, men det kom igång efter en uppdatering. Snyggt o elegant!

Nu är jag riktigt nöjd och har det mediacenter jag alltid velat haft.. Det enda som saknas är väl tiden att nyttja det;) Och kanske en bra Spotify-plugin.
Extra roligt att nästan allt är gjort med öppen programvara.

Övrigt:

  • Det kan hända att man behöver lägga till paketet gstreamer-plugins-ugly också (för uppspelning av vissa format)
  • Installera Nvidias egna drivrutiner under ”Hårdvarudrivrutiner”
  • Glöm inte heller att ställa in VDPAU uppspelning i XBMC/Boxee – annars kommer det att gå segt med högupplöst film. Jag tror att jag lade till https://launchpad.net/~ubuntu-x-swat/+archive/x-updates för att ha fräscha VDPAU-drivrutiner.
  • Det jag inte har testat är HDMI-ljud eftersom jag inte har den utrustning jag skulle önska där. Det är alltså oklart hur stödet för Zotac Nvida drivrutinerna är där.

Vad som skulle underlättat
*En Spotifyplugin till XBMC
* NVIDIA borde hade öppna drivrutiner
* Zotac krävde Windows för att man ska kunna uppdatera BIOS. Enbarmligt dåligt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s