Hem » Yttrandefrihet » Lite om Tor

Lite om Tor


p { margin-bottom: 0.21cm; }a:link { }

Alltmer som webbsidor blockeras, personlig information lagras, email avscannas, och digitala spår lagras på Internet finns det hos journalister, bloggare, uppgiftslämnare och andra ett behov att kunna kommunicera eller inhämta information anonymt. Det gäller kanske framför allt i repressiva länder som Kina, Iran osv,. En stat som bestämmer vad medborgarna får titta på för sidor, eller söka för information är en stängd stat. Men, idag finns en uppsjö av ganska lättanvända metoder och verktyg för skydda dessa.Ett av dem är Tor.
Tor gör specifikt att användaren kan komma åt webbsidor anonymt, men visst, det går även att skicka annan trafik genom Tor.
Så varför skulle man då använda Tor som vanlig användare? Ja, man hjälpa andra som verkligen behöver nå Internet genom att slussa Tor-trafik vidare. Det kallas att man agerar relay eller bridgerelay. Ungefär som Skype fungerar.
Tor fungerar enkelt beskrivet så att all trafik från användare till mottagare krypterat ”studsar” mellan olika datorer, för att vid en slutstation avkrypteras och nå webbsidan man ville åt, etc.
Slutstationen är en server någonstans i världen. När man installerat Tor medföljer modulen Tor-button till Firefox, och där kan man enkelt slå av/på Tor.
Det finns också färdiga virtuella maskiner med mera som är direkt körklara att hämta om man föredrar det!
Tor fungerar på GNU/Linux, Mac och Windows.
Att tänka på:
*Om du inte vill slussa ”ut” trafik sfrån ditt eget IP se till att all exitdelning är avstängd. Länk.
Eller agera bridgerelay istället.
*Vissa Tor-exitnoder har använts för att sniffa trafik och gör det säkerligen nu med. Läs: skicka inte okrypterat över Tor.
*Tor är ett hjälpmedel för anonymitet, men ger knappast 100% skydd.
Just ja, En intressant sak är att IVA (Ingenjörsvetenskapsakademin) i sin rapport för IT-visioner 2015 tyckte att staten med forskningspengar borde stödja Tor. ” Statliga eller kommunala investeringar i anonymiseringsteknik, användning av Tor (se tor.eff.org eller andra privacy enhancing technologies ….. Grundläget i tekniska system ska garantera eller stödja en hög integritetsnivå, till
exempel att som standard ska ett system garantera och stödja möjligheter för användaren att
vara anonym.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s