Hem » GNU/Linux » Kom igång med Ubuntu

Kom igång med Ubuntu


(En kort text jag skrev i ett annat sammanhang för nybörjare. Eftersom den inte kom till användning där så lägger jag ut den här istället)

p { margin-bottom: 0.21cm; }a:link { }

Val, val och flera val. Det är av val jobb, livstil, dagis, samhälle, politisk färg, mat, färg på tröjan. Visst kan det vara jobbigt men också fantastiskt ibland. Frihet ska uppskattas. En typ av val man som vanlig datoranvändare kanske inte funderar på varje dag är valet av operativsystem på datorn.
Oftast fungerar det ju så att man köper en ”PC” och betalar för någon version av Windows som följer med. Eller så köper man en Mac från Apple, och får då med Mac OS X. Men, det finns ännu ett val som alltmer seglat upp som ett bra alternativ det senaste åren. Ett friare alternativ – Ubuntu, mitt i gränslandet mellan Windows och Mac OS vad gäller funktioner, utseende och användarvänlighet.
Ett operativsystem kanske inte låter så spännande, så varför skulle en helt vanlig datoranvändare vara intresserad av detta alternativ. Är inte sådant bara för ”nördar”? Nej, inte alls, tvärtom finns det flera skäl att finna detta alternativ intressant ur ett frihetligt perspektiv.
Men först, vad är då Ubuntu?
Ubuntu är själva operativsystemet på datorn, det vill säga motsvarigheten till själva Mac OS X/Windows. Alla dessa operativsystem har i grund och botten likvärdig funktionalitet, men de skiljer sig också åt en del. Några av Ubuntus styrkor är :
Frihet
Ubuntu bygger på öppen källkod och fria programvaror. Det i sig innebär bland annat att man som användare slipper licensavgifter, och om man så önskar fritt kan dela med sig av programmen vidare. Grundfilosofin är att att mjukvara ska finnas tillgänglig utan kostnad, kunna användas av alla oavsett språk eller eventuella handikapp, samt att människor ska ha friheten att modifiera och anpassa sin mjukvara på vilket sätt de själva vill.
Eftersom det inte, somhos Mac OS X/Windows, finns juridiska eller licensmässiga restriktioner på hur Ubuntu får installeras kan du använda det på samma datorer där du kör ditt Mac OS X/Windows.
Funktionalitet och användbarhet
För en användare med vardagliga behov så finns det mesta av programvaran med redan i installationen av Ubuntu. Många kända program såsom Firefox, Skype, Open office finns, men också en enorm flora av alternativ. För några år sedan var inte Ubuntu användarvänligt, men idag kan vem som helst klara av att använda det.
Ekonomi
Direkt när du köper en Windows/Mac OS Xmaskin betalar du en viss del för operativsystemet. Sedan tillkommer det ofta flertalet kostnader, såsom officepaket och annat. Till skillnad från Mac OS X/Windows är Ubuntu gratis att använda. Det gäller också dess program som officepaket med mera. Ubuntu ger en ekonomisk frihet.
Snabbhet
Säkerhet
Det finns bara ett fåtal kända virus och trojaner på Ubuntu. Jämför det med t.ex Windows som har över 100 000.
Historien bakom Ubuntu
Bakom står Ubuntu står företaget Canonical, som grundades av den sydafrikanske miljardären Mark Shuttleworth. Shuttleworth blev rik under dot.comeran runt millennieskiftet. Han jobbade dessförinnan med fri programvara, bland annat i form av GNU/Linux genom projektet Debian. GNU/Linux har varit en succé på servar och mobiler, men är inte lika välanvänt på den vanliga hemdatorn. Ubuntu, som bygger på GNU/Linux fokuserar på att överbygga den klyftan. Shuttleworth står också bakom ”Shuttleworth Foundation”, en icke-vinstdrivande stiftelse för innovation och bildning i Afrika.
Fri programvara politisk?
Fri programvara är inte, som någon ibland kan tro, politik. Det är ren juridik, dvs en licensform.
Hur gör man för att testa Ubuntu på sin PC eller Mac utan att ”ta bort” något? Det finns några olika alternativ:
  • För den med ingen/liten datorkunskap så är ett tips att börja med att ladda ner de fria programmen, Firefox, Open office och Gimp gratis från Internet och installera dessa på din befintliga dator. De motsvarar de kontorspaket, webbläsare och bildbehandlingsprogram som används i Ubuntu. Använd dessa ett tag och se om de uppfyller dina behov.
  • Vill man direkt testa Ubuntu, finns det ett installationpaket kallat Wubi, som låter dig enkelt installera Ubuntu i testsyfte inifrån Windows precis som vilket annat program som helst. Enkelt att testa, enkelt att ta bort igen.
  • Ett tredje alternativ är att installera Ubuntu på sidan om Windows/Mac OS. Man väljer då med en startmeny vilket operativsystem man vill starta.
  • Ett fjärde alternativ är först prova på någon äldre dator, och då installera över Windows eller Mac.
Kom-igång-länkar:
Guide till att installera med Wubi – https://wiki.ubuntu.com/WubiGuide
Ubuntus svenska forum – http://www.ubuntu-se.org/drupal/
Guide till att installera Ubuntu (engelsk) – http://www.psychocats.net/ubuntu/installing
Mark Shuttleworth – blog : http://www.markshuttleworth.com/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s