Hem » Miljö » Jakten på den gröna laptopen

Jakten på den gröna laptopen


p { margin-bottom: 0.21cm; }

Jag kollade återigen upp en dator åt en bekant. Specifikationer,,, ja, idag är det inga problem att få riktigt bra datorer, oavsett vilken av prisklasserna i mellanläget man håller sig.
Något som jag också tycker är intressant, förutom de tekniska spec:arna är att hur leverantörerna förhåller sig til energikonsumtion och miljömärkning genom de gröna märkningar som finns. Köper man en pryl för många tusingar så kan man väl också se till att de har schyssta märkningar resonerar jag.
Märkningar:
De jag funnit som kan vara intressant för en datorköpare är
TCO har jag ett bra förtroende för. Jag har ju sett deras märkningar på monitorer i många år, och det känns bra att de ger ett seriöst intryck genom att skruva till sina krav för var revision avTCO-märkningen.
Det finns tyvärr fortfarande bara finns två tillverkare som har sett till att TCO-certifiera sina notebooks för senare TCO-märkningar – Samsung samt Lenovo.
Fast den information hittar jag på bara TCO’s site – På Samsung och Lenovos siter ser jag inga tydliga upplysningar om märkningarna.
Svanen är också ett märke som intalar trygghet till konsumenten, men kanske inte det första man tänker på då gäller elektronik.
Där finns också två företag – Lenovo och Fujitsu. Lenovo igen- bra! Det verkade ju lovande.
Men..
I Greenpeace guide to greener electronics hamnar sedan Lenovo på usla plats 14!
Hur går det ihop med de övriga märkningarna? Jag vet inte. Antagligen är det andra kriterier som gäller, eller gammal information någonstans ?.
Så, återigen väljer jag nog en Samsung notebook denna gång.
Flera företag borde anamma märkningarna.
Och de företag som har märkningarna borde också vara tydligare på sina webbsiter om märkningarna, det är ju trots att ett extra säljargument.
Sedan kan man ju också fundera varför inte HP, som levererar över 60% av inköpen till offentlig sektor, har några märkningar. Här ligger det nog på offentlig sektor att ställa bättre krav på att ha t.ex. TCO-märkning med som ”ska-krav” vid upphandling,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s